Sancho Patronen Evaluatie: Simplicity 1195

Als trouw lid van Vereniging Sancho heb ik al meerdere keren meegedaan aan de Sancho Patronen Evaluatie. Elke maand wordt door Naaipatronen.nl een patroon gesponsord, dat door drie leden gemaakt en geëvalueerd wordt. Om goed voorbereid te zijn op de feestelijke maand december heb ik mij opgegeven voor de 'kerstjurk', die in november 2016 gemaakt moest worden. Dat maken lukte wel, maar het op de foto zetten en een review inleveren duurde vervolgens maanden. In de tussenliggende periode ben ik flink afgevallen, waardoor ik de jurk inmiddels niet meer aanpas. Dus hangt er een werkelijk prachtige jurk op de paspop in mijn werkkamer, nooit gedragen. 

Het door Naaipatronen.nl gesponsorde patroon is de Simplicity 1195. Een patroon dat beschikbaar is in de Amerikaanse maten 4 tot en met 12, wat overeenkomt met maar 30 tot en met 38 in Europese maten. Ik heb maat 12 gemaakt. 


Om de look van een chique jurk te krijgen, heb ik een lap synthetische geweven zwarte stof gebruikt met een beetje een glimlaag. Omdat ik wel van grote contrasten houd, heb ik als accent zwart kunstleer en een stuk synthetisch kant gebruikt. Ik heb de lappen dom genoeg niet opgemeten voordat ik de schaar er in heb gezet, dus ik weet niet meer precies hoeveel het was. Ik maak de schatting dat het ongeveer 1,5 mtr zal zijn geweest. Het kunstleer en kant waren reststukken. Na al heel wat jaren naaiervaring, heb ik maar weinig moeite gehad met het patroon. Als echte beginner kan het lastig zijn om de blinde rits in te zetten. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om tricot te gebruiken, dan hoef je geen rits in te zetten. Neem in dat geval wel een maat kleiner, anders kun je in je jurk zwemmen. 

Ik heb in al die jaren al meerdere Amerikaanse patronen gebruikt. Ik was dus voorbereid op het dunne vloeipapier en de enorme lappen papier met uitgebreide beschrijving. Die beschrijving heb ik grotendeels naast mij neergelegd, want ik weet inmiddels wel hoe ik een dergelijke jurk in elkaar moet zetten. Doordat ik een eigen draai aan het geheel heb gegeven met het kant en kunstleer, heb ik toch vooral mijn eigen manier van werken gebruikt. Als je de beschrijving zou volgen, kom je er dankzij de tekeningen en de uitgebreide uitleg ook zonder problemen uit. 

 


De maatvoering van Amerikaanse patronen blijf ik lastig vinden. Op de een of andere manier kies ik vaak voor een te grote maat. Ook deze keer, want ten tijde van het maken van de jurk is er al behoorlijk wat van de jurk afgehaald om deze passend te maken. Ik heb gekozen voor de versie met mouwen en vooral de mouwen zijn flink aangepast om ze een beetje passend te krijgen. Ze stonden als het ware als afdakjes op mijn schouders. Ook in de rug en schouders is er flink wat versleuteld om het geheel een beetje oké te krijgen. Als ik een maat kleiner had genomen, was dit al veel minder een probleem geweest. 

 


Al met al ben ik - ondanks dat ik de jurk zelf inmiddels niet meer pas - wel heel blij met het eindresultaat. Het is een mooie jurk qua uiterlijk, maar ook qua model. De simpele belijning zorgt voor een flatterend effect en de hoog - laag rok geeft het geheel een speels tintje. Al met al een supervrouwelijke jurk. Met een andere stof en wellicht ook een andere variatie van het patroon zie ik hier nog wel de nodige exemplaren van verschijnen. 


Wil je meer weten over de Sancho Patronen Evaluatie, 
of wil je meer weten over Vereniging Sancho, 
kijk dan op www.sancho.nl 

Reacties

  1. Echt heel erg leuk! Mooi patroon, kun je alle kanten mee op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een enige , chique jurk. Zelfs ik , die nooit meer jurken draag , zou hiervoor overstag gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo zonde dat je m niet meer past, want ik vind het echt een super jurk geworden! Zowel het patroon zelf als de stofkeuze maakt m erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts